Sól spożywcza niejodowana jest doskonała do przetworów domowych. Z uwagi na brak zawartości jodu, sól kamienna niejodowana nie jest zalecana do bezpośredniego spożycia.
Opis produktu:
Naturalna sól kamienna niejodowana wydobywana w Kopalni Soli „Kłodawa” S.A. Sól spożywcza niejodowana nie zawiera alergenów oraz środków spożywczych GMO (genetycznie modyfikowanych).
Przeznaczenie konsumenckie:
- dla domowego przetwórstwa spożywczego,
- dla przemysłu spożywczego,
Charakterystyka produktu:
Barwa - biała lub szara o odcieniu szarym lub różowym,
Smak - słony bez obcego posmaku zwłaszcza gorzkiego,
Zapach - bez obcego zapachu
Skład chemiczny:
NaCl - 97,00% min
H2O - 0,50% max
Części nierozpuszczalne w wodzie – 1,5%max.
Ca - 0,60% max
SO4 - 1,45% max
Cechy chemiczne:
Sól kamienna niejodowana odpowiada normie PN-C-84081-2:1998, skład chemiczny badany w Zakładowym Laboratorium Kontroli Jakości.
Cechy biologiczne:
Na podstawie właściwości naturalnych sól spożywcza niejodowana nie budzi zastrzeżeń mikrobiologicznych.
Cechy fizyczne:
Zawartości mechaniczne i ferromagnetyczne: zgodne z PN- 86/C-84081.02
Sól niejodowana może być konfekcjonowana w zależności od potrzeb klienta i możliwości zakładu.
Do pobrania: KARTA PRODUKTU